Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nieuwe Nederlandse werf presenteert mini-superjacht

Article from Nautique, 3-2023 (Dutch Only)

In het marktsegment van de luxueuze dag- of weekendcruisers zien we een enorm aanbod. Dat is geen wonder, want dit soort jachten is tegenwoordig mateloos populair op de Middellandse Zee. Ook de gevestigde Nederlandse scheepswerven pikken daarvan, vooral in het top-segment, graag hun graantje mee. Vanwege de enorme concurrentie zal het echter voor een nieuw merk niet gemakkelijk zijn om in de bovenkant van de markt een plaatsje te verwerven. Toch bouwde Bekkers Yachts op een gloednieuwe werf een nieuwe weekender die ook in mondaine havens niet zal misstaan. Nautique ging er op bezoek voor een eerste kennismaking.

Sinds mensenheugenis liggen in de jachthavens van het Brabantse vestingplaatsje Heusden fraaie motorjachten. Vandaag wordt het stereotiepe havenbeeld van overwegend witte schepen opgefleurd met een opvallend sportief, donkergrijs, jacht. Deze Azur 45 met zijn strakke lijnen en hoekige hardtop lijkt misschien een beetje misplaatst in deze setting, maar zal straks ongetwijfeld hoofden doen draaien in Mediterrane havens zoals Saint Tropez, Portofino, Palma of Ibiza.

NEDERLANDS VAKMANSCHAP

We ontmoeten Leon Bekkers in zijn kantoor boven de grote productiehal van Bekkers Yachts in het nabij gelegen Heesbeen. De entourage straalt dezelfde moderne stijl uit als het nieuwe jacht. Ook hier is alles design, overwegend grijze tinten in een ontvangstruimte met een enorme actiefoto van de Azur 45 over de hele wand. Bekkers lacht als we verbaasd kijken naar de volledig lege hal beneden ons. Hij legt enthousiast uit: “Ja, we hebben de hal juist schoon gemaakt omdat we in afwachting zijn van een nieuwe 45-voeter, daarna verwachten we een groter jacht, dat wordt een Azur 58. De bouw van de aluminium casco’s hebben we uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf in Enkhuizen. Vervolgens wordt het gespoten bij een andere collega.

Het meerendeel van onze partner-bedrijven werkt ook voor superjachtbouwers en het leuke van Nederland is dat eigenlijk alle toeleveranciers van hoogwaardige producten in de jachtbouw in de buurt zitten. Sommigen zitten zelfs letterlijk om de hoek. De interieurs en bekledingen bijvoorbeeld worden geleverd door onze buurman, Vosco jachtinterieur, en een straat verderop zit mijn andere bedrijf, InoFerro. Wij maken daar al jaren hoogwaardige rvs onderdelen voor superjachten, onder andere voor Moonen en Feadship. Die onderdelen zijn steeds vaker ‘design’ en dat is eigenlijk mijn oorspronkelijke beroep. Als grafisch ontwerper heb ik een voorliefde voor mooie details. Via dat bedrijf ben ik eigenlijk nauw betrokken bij alle grote superjachtwerven. Als insider in die branche heb ik gezien dat er een enorme markt is voor luxe dagboten of weekenders. Op Ibiza zag ik hele rijen van eenzelfde type van dit soort boten naast elkaar liggen. Ze worden gebouwd van polyester en in serie geproduceerd. De eigenaren geven dus eigenlijk veel geld uit aan een kopie. Toen dacht ik: dat moet beter kunnen! We hebben in Nederland wereldwijd een reputatie in de bouw van ‘one-off’ hoogwaardige superjachten, dus moeten we hier ook met dezelfde kwaliteitsnormen een dagboot of weekender kunnen bouwen die volledig customized is. Dat kan niet uit polyester omdat je teveel afhankelijk bent van een productielijn met een standaard mal. Daarom bouwen wij met aluminium. Elk nieuw casco dat we bouwen is dus eigenlijk een ‘one-off’ en kan door ons, tot in detail, worden aangepast aan de wensen van de eigenaar. Hogere stahoogte, een groter zwemplatform, nieuwe indeling, met aluminium kan dat allemaal. Bovendien is aluminium licht en gemakkelijk in het onderhoud en kun je het recyclen, ook dat laatste is tegenwoordig een belangrijk gegeven.”

Chat openen
1
Can we help you with something?
Scan de code
Can we help you with something?